MANTRA: wat is het, hoe te gebruiken?
Mantra
De mantra (मन्त्र) is een van de meest gebruikte hulpmiddelen bij meditatie, en ook een van de krachtigste. De beoefening van mantra of transcendente meditatie is te vinden in veel van de contemplatieve tradities over de hele wereld en heeft een eeuwenoude geschiedenis.
In deze blog zal ik de verschillende meditatietechnieken onderzoeken die mantra's gebruiken, leren hoe je de juiste voor jou kunt kiezen, de kracht van deze tool ontdekken en wat de verschillende moeilijkheidsgraden van deze oefening zijn.
Inhoud uitleg Mantra
- MANTRA: DEFINITIE EN BETEKENIS
-
WAAROM EEN MANTRA GEBRUIKEN?
- DE TRANSFORMERENDE KRACHT VAN GELUID
- DE MANTRA VERVANGT DE GEDACHTE
-
DE TOOLS OM TE MEDITEREN MET MANTRA'S
- HOE JE MANTRA'S VOOR MEDITATIE KIEST
- LEKEN AANPAK
- SPIRITUELE BENADERING
-
MANTRA-MEDITATIE
- POSITIE
- SNELHEID
- KRACHT EN VOLUME
- ADEMEN
- VERSTAND
- MALA
- VOORTGANG EN NIVEAUS
Mantra: definitie en betekenis
Mantra is een Sanskrietwoord dat is afgeleid van twee wortels: man , wat "geest" of "denken" betekent, en trai , wat "beschermen", "vrijgeven van" of "instrument" betekent. Daarom zijn mantra's werktuigen van de geest, of beter nog werktuigen om de geest te zuiveren .
Het is een woord, of een korte zin, die in staat is om onze meditatie effectiever te maken en tal van voordelen op spiritueel niveau te brengen.
Sommige mantra's hebben een letterlijke betekenis en kunnen vertaald worden, maar de meeste ontlenen hun waarde volgens de overlevering vooral aan de kwaliteit van de klank . Sommige zijn kort, één lettergreep; andere zijn lang en bestaan uit veel woorden.
Soms wordt de mantra gereciteerd , andere keren wordt er naar geluisterd . Soms moet het snel worden herhaald, andere langzaam. In sommige situaties wordt het gewoon op zichzelf gereciteerd, en andere keren is het gerelateerd aan concentratie, adem, chakra's , visualisatie of abstracte concepten.
De mantra's en praktijken die daarmee verband houden, zijn talrijk en hebben hun wortels in het hindoeïsme, yoga en boeddhisme.
Waarom een mantra gebruiken?
De transformerende kracht van geluid
Op dit punt vraag je je misschien af: “Wat is er zo speciaal aan het herhalen van een woord? Waarom wordt het beschouwd als zo'n krachtig hulpmiddel voor meditatie?"
Het concept is eigenlijk heel simpel: geluid is trilling . En alle cellen in je lichaam trillen. Alles in het universum is levendig en alles heeft zijn eigen ritme. Je gedachten en gevoelens zijn in feite de vibraties van je lichaam en bewustzijn.
Geluidspatronen hebben ook invloed op lichaamswater, hormoonsecretie, cognitie, gedrag en psychisch welzijn.
Op deze manier bezien is je geest – je psyche – een verzameling geluiden, elk vibrerend op zijn eigen frequentie, snelheid en volume. Wat mystici en yogi's hebben kunnen ontdekken, is dat door een bepaalde geluidstrilling lange tijd vast te houden, de aard van lichaam en geest op de een of andere manier kan worden getransformeerd, al is het maar tijdelijk.
Elke muzikant of regisseur kan de ongelooflijke kracht van geluiden en hun vermogen om stemmingen, gedachten en emoties op te roepen bevestigen. Als het luisteren naar een nummer de manier waarop je je voelt kan veranderen en zelfs je lichaam kan helpen genezen, stel je dan de kracht voor van het programmeren van een specifiek geluid in je geest door het duizenden keren te herhalen met consistentie en aandacht!
Geluid, ritme en spraak hebben diepgaande effecten op het lichaam, gedachten en emoties. Mantra-meditatie is het gebruik van deze drie elementen om je geest en hart te zuiveren, tot rust te brengen en te transformeren.
Dus mantra, een hulpmiddel van de geest, kan je helpen diepgaande veranderingen in je lichaam en psyche te creëren en veranderde bewustzijnstoestanden te produceren. Mantra-meditatie is een methode om je bewustzijn rond een geluid te concentreren en het te versterken voor een maximaal effect. In de contemplatieve traditie is meditatie met mantra's vaak de eenvoudigste en veiligste methode om diepgaande voordelen te verkrijgen.
De mantra vervangt de gedachte
Op elk moment kan onze aandacht op slechts één object gericht zijn . Zelfs als we beweren "multitasking" te zijn, veranderen we gewoon heel snel het object van onze aandacht: dit is waarom multitasking eigenlijk verspillend en ineffectief is.
Bij meditatie is deze verbinding vrij eenvoudig: wanneer je goed op de mantra let, word je niet gestoord door andere gedachten, herinneringen of sensaties. Als je in staat bent om de pauze tussen het einde van de ene herhaling en het begin van de volgende continu te verkorten, kun je tijdens je meditatie ondergedompeld blijven in een alerte staat.
Een mantra vervangt 10.000 verschillende gedachten door één gedachte – een gedachte die rust en bewustzijn brengt. Het stelt je in staat om je verspreide aandacht te verzamelen en te verenigen, waardoor het veel meer kracht krijgt.
Dit resultaat kan natuurlijk ook op andere manieren worden bereikt, zoals ademhaling of een visualisatie. Het voordeel van een mantra is echter dat het gemakkelijk ons innerlijke gesprek vervangt , wat voor de meeste mensen de overheersende vorm van bewust denken is. Een ander voordeel is dat de ritmische aard van de mantra helpt de melodieën te overwinnen die constant in ons hoofd spelen - bijvoorbeeld dat liedje dat overal op de radio te horen is.
De tools om te mediteren met mantra's
Hoe je mantra's voor meditatie kiest
Beslissen welke mantra je moet gebruiken, hangt in de eerste plaats af van je benadering van meditatie – seculier (minder beïnvloed worden door godsdienst en geloof) of spiritueel. Deze aanpak zal ook de resultaten van de praktijk beïnvloeden.
Sommige mantra's zijn echter vrij universeel en kunnen met beide benaderingen worden gebruikt (die ik verder in deze blog nog zal beschrijven). Een goed voorbeeld zijn de Sanskrietmantra's om en so ham.
Het OM mantra wordt op verschillende manieren geschreven, namelijk als AUM, OHM of OM. Het AUM teken bestaat uit drie sierlijke curves, een soort halve cirkel en een punt daarboven. Deze drie curves staan voor het fysieke lichaam (A), het subtiele lichaam (U), en het causale lichaam (M).
Leken aanpak
In deze benadering wordt meditatie beschouwd als een hulpmiddel , een oefening die is ontworpen om je een betere gezondheid, mentale prestaties, ontspanning of persoonlijke groei te bieden. Als je deze benadering volgt, geloof je niet noodzakelijkerwijs in de spirituele implicaties die verbonden zijn aan meditatiebeoefening - of het nu gaat om God, verlichting, de ziel of het hiernamaals. Of misschien wel, maar wil je je meditatie gescheiden houden van de spirituele sfeer.
In dit geval raad ik aan om een mantra in je moedertaal te kiezen. Het kan een enkel woord zijn of een korte zin met een boodschap die je in je psyche wilt graveren.
Hier zijn enkele richtlijnen die ik voorstel voor het kiezen van het juiste woord:
- Betekenis is de belangrijkste vereiste. Kies een woord of zin die iets vertegenwoordigt dat je meer in jezelf wilt ontwikkelen, of waarmee je meer wilt verbinden. Het kan liefde, vrede, vrijheid, bewustzijn, moed of een andere kwaliteit zijn.
- De klank van het woord moet je behagen en resoneren in je ziel. De enige manier om dit uit te zoeken, is door het een paar minuten te herhalen en te observeren hoe je je ervoor en erna voelt.
- Vermijd woorden met dubieuze betekenissen of mogelijke negatieve gevoelswaarde.
Je kunt een paar mantra's proberen voordat je beslist welke het meest geschikt is. Eenmaal gekozen, is het echter beter om altijd dezelfde te gebruiken, zodat de effecten in de loop van de tijd toenemen.
Spirituele benadering
Als je mediteert met een spiritueel doel voor ogen, is het proces voor het kiezen van je mantra anders. Je kunt rekening houden met het feit dat elk woord zijn eigen "energie" bevat door hoe het herhaaldelijk door andere mensen is gebruikt. Daarom is het logisch om een traditionele mantra aan te nemen – een woord of geluid dat al eeuwenlang door spirituele zoekers wordt gebruikt, met uitstekende resultaten.
In dit geval heeft het geen zin om de mantra in jouw taal te vertalen. Het is het beste om het oorspronkelijke woord te gebruiken in de taal waarin het is bedacht of ontdekt (meestal Sanskriet, Pali, Hebreeuws, Aramees of Tibetaans). Ook is de juiste uitspraak en intonatie van de mantra erg belangrijk, omdat je moet proberen die specifieke geluidstrilling na te bootsen.
De eerste stap is daarom om te beslissen welke culturele en spirituele traditie je ziel het meest aanspreekt. Besteed wat tijd aan het onderzoeken van deze tradities en vind diegene die het dichtst bij je staat. Eenmaal gekozen, kunt je op een van de volgende manieren verder gaan:
- Zoek een leraar die goed thuis is in die traditie – iemand die je diep respecteert – en vraag hem of haar om een mantra voor te stellen die bij je past. Afhankelijk van de traditie zal een meester heel verschillende mantra's hebben beoefend, het type vibratie van elke mantra kennen en er een voor je kunnen kiezen op basis van je doelen en temperament.
- Onderzoek de mantra's die op dat specifieke pad worden gebruikt, probeer ze allemaal een paar dagen uit en kies dan degene die je het meest onderdompelt in de staat van concentratie waarnaar je op zoek was.
De mantra is als een wachtwoord, een sleutel tot een bepaalde bewustzijnsstaat of universeel principe dat men wenst te ervaren.
In deze benadering raad ik je aan om je mantra geheim te houden, ook al is het heel gewoon en wordt het door duizenden andere mensen overgenomen. De reden is dat een geheim heilig is . Behandel je mantra als iets heiligs en geheims, en je kunt er zeker van zijn dat de effecten op je bewustzijn dieper zullen gaan.
Mantra-meditatie
Onderstaande richtlijnen vormen de basis voor het mediteren met een mantra en zijn ook van toepassing op alle andere meditatietechnieken.
Positie
Neem voor "formele" meditatie met mantra's een zittende houding aan.
Voor informele oefening kun je de mantra in je achterhoofd herhalen, met je ogen open, tijdens andere dagelijkse bezigheden.
Snelheid
Het chanten van de mantra geeft je snel energie. Het scannen met een bepaalde cadans kalmeert de geest. Als je herhaling te snel of te langzaam gaat, wordt het een automatisch proces en dwalen je gedachten te veel af of val je in slaap.
De snelheid waarmee je reciteert, hangt ook af van de lengte van de mantra: korte mantra's (één tot drie lettergrepen) worden vaak langzamer herhaald dan lange mantra's.
Aangezien de snelheid varieert afhankelijk van de techniek die je toepast, is het raadzaam om met verschillende herhalingssnelheden te experimenteren en te kijken welke het meest effectief is.
In mijn ervaring, zowel door de mantra snel te herhalen als door hem langzaam uit te spreken, komt mijn geest in een staat van stilte , waar elk achtergrondgeluid of overbodige gedachte wordt geannuleerd. De "smaak" van die stilte is anders, afhankelijk van de snelheid waarmee ik de mantra reciteer.
Het is goed om een uniform herhalingspercentage aan te houden, in plaats van het tijdens een sessie meerdere keren te veranderen.
Kracht en volume
Als je geest erg luidruchtig is, kan het nuttig zijn om "het volume te verhogen" bij het herhalen van de mantra, waardoor het luider en scherper wordt.
Als je geest echter rustiger is, kan de mantra subtieler worden en zacht worden gereciteerd, als een hoog geluid dat je nauwelijks kunt horen. Het woord zelf gaat bijna verloren en de mantra wordt meer waargenomen als geluidstrillingen dan als een uitgesproken zin.
Ademen
Je kunt de mantra al dan niet synchroniseren met je ademhaling. Enkele opties om dit beter te doen zijn:
- Adem in en adem uit terwijl je de mantra uitspreekt. Als het erg kort is, zoals om, (uitspreken als AAAAA..UUUUU…MMMM..) kun je het een keer herhalen terwijl je inademt en nog een keer terwijl je uitademt. Je kunt ook de snelheid verhogen en dit drie keer herhalen bij elke inademing en drie keer bij elke uitademing. Als het lang is, kun je de helft reciteren bij het inademen en de tweede helft bij het uitademen.
- uitademen. Adem in zonder enig geluid en reciteer de mantra alleen op de uitademing.
- Wees onafhankelijk van de ademhaling. Concentreer gewoon op het woord en let op jouw ademhaling. Na verloop van tijd heeft de adem de neiging zich op natuurlijke wijze te synchroniseren met het ritme van de mantra.
Verstand
Of je nu de mantra reciteert of er gewoon naar luistert, het is de taak van je geest om actief aandacht te besteden aan elke herhaling. Laat elke herhaling fris, nieuw, vol leven en bewustzijn zijn.
Voeg je geest samen met de mantra. Word er één mee. Laat elk deel van je aandacht erop gericht zijn. Een manier om dit proces te vergemakkelijken, is door je emoties in de beoefening te laten stromen - zoals verlangen, nieuwsgierigheid, eerbied, dankbaarheid of wat dan ook logisch is voor die specifieke mantra.
Zie de mantra als een radiostation en je geest als een antenne.
Na een tijdje zul je merken dat zelfs als er nog steeds gedachten door je hoofd gaan, de mantra zich op een dieper niveau van je geest bevindt. Verplaats je bewustzijn naar dat diepere niveau en probeer daar zo lang mogelijk te blijven.
Tot slot, forceer je geest niet. Dit zou alleen maar spanning creëren, wat niet bevorderlijk is voor meditatie. Het is jouw taak om je gewoon even bewust te blijven van de mantra, zonder dat het teveel op je gedachten drukt. Het is een continu en ontspannen bewustzijn.
Mala
Een geweldig hulpmiddel om ons te helpen de mantra te herhalen is de mala of japa mala . Het is een rozenkrans bestaande uit 108 kralen die helpt bij het tellen van de herhaling van de mantra. Ik heb er in deze blog (Uitleg Mala's ; wat is een Mala, hoe gebruik je een Mala?) uitgebreid over gesproken . Mala’s, verschillende soorten van Cinsis vind je hier😉
Voortgang en niveaus Mantra's
Hoe meer we onze mantra herhalen, hoe meer we het activeren . Een mantra van één lettergreep, zo wordt gezegd, gaat na 125.000 herhalingen 'een eigen leven leiden'. Het is onze herhaalde aandacht die werkt met de mantra en deze laadt. Het wordt dan de krachtigste gedachte in je geest, en dan kun je er echt op rekenen om rust en focus in je leven te brengen.
Zodra de mantra dit momentum krijgt, wordt herhaling gemakkelijker en gemakkelijker. Het is bijna alsof we gewoon de mantra "beginnen" of "toegang krijgen", en het gaat vanzelf verder en brengt ons in een staat van innerlijke stilte.
Dit is de traditionele voortgang van de praktijk:
- De verbale recitatie - herhaal het hardop. Dit eenvoudige mechanisme prikkelt je zintuigen, waardoor het gemakkelijker wordt om je aandacht gericht te houden.
- Fluisteren : de lippen en tong bewegen, maar produceren slechts een zwak geluid . Deze oefening is subtieler en diepgaander dan verbale recitatie.
- Mentale recitatie – herhaal de mantra alleen in gedachten. In het begin zal er natuurlijk enige beweging in de tong en keel zijn, maar na verloop van tijd zullen ook deze ophouden en zal de beoefening puur mentaal zijn. Deze fase is de meest voorkomende in mantra-meditatie.
- Spontaan luisteren – op dit moment herhaal je de mantra niet meer, maar de mantra gaat vanzelf door in je geest, spontaan, altijd. Je hoeft zich nu geen zorgen meer te maken over volume, snelheid, enz. Luister gewoon hoe het het herhaalt zoals het van nature herhaald wil worden. Dit niveau wordt ajapa japa genoemd .
Zoals je kunt zien, is er een langzame maar significante voortgang van het eerste naar het laatste niveau. Een veelgemaakte fout bij beginners is dat ze niveaus willen overslaan en direct willen beginnen met mentale herhaling of spontane herhaling. Hoewel het niet onmogelijk is om daar meteen te komen, is het veel gemakkelijker om deze ladder te volgen om mantra-meditatie onder de knie te krijgen.
Zelfs als je niet van verbale recitatie houdt en direct naar het mentale niveau wilt gaan, raad ik je aan om in het begin in ieder geval een paar rondes fluisterrecitatie te doen. Dit zal je helpen je geest veel gemakkelijker op de mantra te concentreren.
Waar je ook bent op deze schaal, als je merkt dat je geest afdwaalt van de mantra, afgeleid wordt door andere gedachten of slaap, stop dan een paar seconden en doe dan meer bewuste moeite om de mantra te gebruiken, totdat je tot een effectief resultaat komt ;)
Liefs Cindy
Webshop Cinsis
Copyright: Alle foto's zijn door Cinsis gemaakt en eigendom van Cinsis. Teksten en foto's mogen niet gekopieerd en gebruikt worden zonder schriftelijke toestemming van mij.